SESKAT
KA220-ADU-968E52D2 Parteneriat de cooperare în educația adulților
Durata proiectului: 21 luni
Timeline: 01.03.2022 – 01.12.2023
Domeniul abordat:
Abilități socio-emoționale pentru formatori
SESKAT
este un proiect ERASMUS+ ce are ca scop analiza și furnizarea de formare în domeniul inteligenței emoționale pentru o nouă generație de facilitatori, îmbunătățind în cele din urmă calitatea formării și impactul acesteia asupra cursanților.

Nevoia din spatele proiectului
SESKAT a pornit de la nevoia tot mai mare de recunoaștere a necesității managementului emoțional în educație, în special în domeniul inteligenței emoționale (IE).
Educația emoțională este un nou concept de predare, care se concentrează pe emoțiile elevilor ca o completare a conținutului intelectual. Emoțiile joacă un rol semnificativ în procesele cognitive, inclusiv în ceea ce privește atenția, învățarea, memoria, raționamentul și rezolvarea problemelor. Emoțiile au o influență puternică asupra atenției și a controlului executiv, care sunt esențiale pentru învățare.
În timp ce formarea în domeniul IE este inclusă în mod obișnuit în formarea profesorilor, aceasta este adesea neglijată în formarea adulților. Formatorii și facilitatorii au nevoie, de asemenea, să fie instruiți în domeniul competențelor emoționale pentru a îmbunătăți procesul de învățare.
Acest proiect își propune să abordeze această lacună și se concentrează asupra formatorilor de adulți, precum și asupra participanților la programele de formare a adulților.
Scopul proiectului este de a îmbunătăți competențele emoționale, cum ar fi empatia, flexibilitatea, toleranța, stima de sine și stabilitatea emoțională, atât la formatori, cât și la cursanți. Prin înțelegerea și dezvoltarea inteligenței emoționale, facilitatorii își pot spori eficiența pe piața muncii și pot sprijini mai bine creșterea personală și profesională a beneficiarilor.
Prin SESKAT, sprijinim îmbunătățirea educației prin oferirea unui set suplimentar de abilități și resurse menite să crească performanțele facilitatorilor, datorită contactului cu Inteligența Emoțională.
Obiective
Evidențierea importanței inteligenței emoționale și a competențelor sociale (creativitate, empatie, flexibilitate cognitivă, lucru în echipă…) în noul mediu economic și în lumea globalizată;
conștientizarea importanței inteligenței emoționale în educația adulților;
identificarea celor mai importante emoții implicate în procesul de formare și a modului în care aceste emoții afectează performanța zilnică a formatorilor;
identificarea riscurilor și oportunitățile acestor emoții în procesul de formare;
gestionarea mai bună a propriilor emoții;
promovarea beneficiilor educației emoționale pentru formatorii de adulți;
îmbunătățirea nivelului de formare a adulților;
promovarea schimburilor între educatorii și formatorii de adulți, atât la nivel regional, cât și între țări.
Rezultate
Harta abilităților socio-emoționale
În urma unui studiu, au fost identificate cele mai importante 12 abilități socio-emoționale, care joacă un rol esențial în formarea adulților.

Comunicare eficientă
Abilitățile de comunicare eficientă sunt necesare în procesul de schimb de idei, gânduri, cunoștințe și informații, astfel încât scopul sau intenția să fie îndeplinite în cel mai bun mod posibil. Când comunicăm eficient, atât expeditorul, cât și receptorul se simt fericiți și mulțumiți.

Adaptabilitate/ Flexibilitate
A fi flexibil joacă un rol important în dezvoltarea inteligenței emoționale. Învață cum să te adaptezi la condiții noi și să ai disponibilitatea de a schimba sau de a face compromisuri în funcție de situația dată, rămânând totodată fidel valorilor tale de bază.

Soluționarea conflictelor
Această abilitate este esențială când te afli într-un proces de învățare care implică un grup de persoane, indiferent dacă ești participant sau formator. Conflictul și controversa nu sunt structuri interactive utile pentru procesele de formare și învățare. Prin urmare, este de o importanță fundamentală să poți recunoaște dinamica unui conflict și să folosești strategiile cele mai potrivite pentru a putea interveni.

Leadership
Ne referim în special la un stil de leadership socio-emoțional. Formatorii care dețin această abilitate pot recunoaște și înțelege conștientizarea de sine și conștientizarea socială. Le place să construiască relații pozitive între cursanții lor și să promoveze o cultură empatică și bazată pe compasiune. Ei iau decizii responsabile care funcționează pentru a avansa continuu într-un ritm pozitiv și productiv, fără a subestima niciodată puterea conexiunii umane. Liderii creează medii care întâmpină diferențele, opiniile și experiențele.

Reziliență
Reziliența are un rol crucial în predare și educația adulților. Formatorii excelenți au capacitatea de a prospera în circumstanțe dificile, sunt pricepuți în gestionarea comportamentului și capabili să empatizeze cu studenții dificili. Vestea bună este că, spre deosebire de credința comună, reziliența poate fi învățată, cultivată și practicată.

Gestionarea propriilor emoții
Capacitatea de a recunoaște propriile emoții și de a le putea gestiona este crucială pentru formatorii în educația adulților. Doar un formator care își poate gestiona eficient emoțiile va fi capabil să creeze o atmosferă nejudecătoare și prietenoasă, dar totuși profesională.

Gestionarea grupului
Un formator excelent are capacitatea de a coordona un grup de indivizi pentru a efectua anumite sarcini care vor ajuta procesul de învățare. Managementul oamenilor implică munca în echipă, comunicarea, stabilirea obiectivelor și evaluarea performanței. Mai mult, un formator care are abilități excelente de management al oamenilor, va fi capabil să identifice problemele și să rezolve conflictele în cadrul unui grup. Educatorii sunt responsabili pentru a oferi direcție generală și asistență membrilor grupului.

Motivație
Motivația poate fi foarte fluctuantă și incontrolabilă, de aceea un formator bun știe în primul rând cum să evalueze și să controleze propria motivație și, în al doilea rând, știe cum să mențină sau să crească interesul oamenilor pentru subiectul care este predat.

Încredere și stimă de sine
Formatorii în educația adulților trebuie să își cultive stima de sine și încrederea în ei înșiși pentru a putea transmite mesajul lor în mod convingător. Un formator care are încredere în cunoștințele și abilitățile sale va fi cu adevărat ascultat și, totodată, eficient. O încredere în sine ridicată îi permite formatorului să creeze o atmosferă care favorizează concentrarea și învățarea.

Gestionarea frustrărilor
Frustrarea este sentimentul de a fi supărat sau deranjat ca urmare a incapacității de a schimba sau de a realiza ceva dorit, cum ar fi de exemplu un obiectiv de formare. Modul în care experimentăm și exprimăm frustrarea este diferit și foarte personal, motiv pentru care este crucial pentru formatori și facilitatori să recunoască propriile stări de frustrare, precum și pe cele ale celorlalți, și să fie capabili să acționeze sau să intervină corespunzător, având în minte cel mai bun interes al cursanților lor.

Cunoașterea și gestionarea stilurilor de învățare
Există 4 stiluri de învățare predominante, iar fiecare clasă are cursanți care diferiți, fiecare cu o combinație unică între aceste stiluri. Există cei care preferă să vadă cum se face și învață cel mai bine prin reprezentări vizuale. Apoi, avem cursanții auditivi, care învață cel mai bine ascultând și de obicei preferă conversațiile și instrucțiunile verbale. Cei care învață prin citire și scriere beneficiază cel mai mult de prezentarea unui text scris, iar, în final, kinestezicii se bucură să fie activi, implicând toate simțurile. Iar pe lângă aceste 4 stiluri, mai există alte 8 în care procesăm informația. Așadar, formatorii excelenți sunt conștienți că trebuie să își folosească metodele eficient pentru a satisface nevoile tuturor cursanților din cameră, indiferent de stilurile lor de învățare.

Capacitatea de a-i ține pe cursanți activi și implicați
Pe de o parte, a implica pe ceilalți se referă la capacitatea de a citi așteptările, cultura și interesul relațional al acestora. Pe de altă parte, este abilitatea de a folosi acele informații pentru a conduce eficient indivizii sau grupul de învățare printr-un proces de învățare în care sunt implicați în co-crearea cunoștințelor. Formatorii care au capacitatea de a implica pe alții vor accelera procesul educațional al tuturor celor implicați.
Pe baza acestor 12 abilități socio-emoționale, am creat un instrument de autoevaluare disponibil pentru formatorii care vor să afle ce au de îmbunătățit pentru a crește calitatea cursurilor livrate. În urma aplicării acestui instrument vei afla la ce mai ai de lucrat, atât la nivel intrapersonal, cât și interpersonal.

Platformă de eLearning
După ce faci verifici ce mai ai de îmbunătățit, îți poți crea un cont în platforma de învățare, unde îți poți aprofunda înțelegerea despre Inteligența socio-emoțională.
Am dezvoltat câte 3 modul de învățare pentru fiecare dintre cele 12 abilități. Astfel, ai 36 de resurse, cu lecții video, quiz-uri și seturi de exerciții, pentru a pune în practică informația învățată.
PROIECT COORDONAT DE:

PARTENERI:





FINANȚARE

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.[Proiect Nr. 2020-1-DE04-KA227-YOU-020818]