You are currently viewing Nevoile profesorilor din învățământul din România pe timp de pandemie

Nevoile profesorilor din învățământul din România pe timp de pandemie

Pandemia și sistemul de învățământ din România

Sistemul de învățământ este unul dintre cele mai afectate domenii în urma epidemiei de COVID-19. Acest sistem în care se puteau observa încă de dinainte de pandemie neajunsurile și nemulțumirile, a fost zguduit încă o dată din temelii. O situație incertă, plină de provocări și frici resimțită de fiecare școală din România, și aici mă refer la elevi, profesori și părinți.

Se discută, se încearcă, de câțiva ani buni deja o schimbare, vorbim de reforme educaționale, de îmbunătățiri în privința materialelor didactice, de modernizare, de învățământ digital, de legi care să susțină acest proces și se pare că încă mai este mult de muncă pentru a ajunge la rezultatul dorit. O educație adaptată secolului actual, pliată pe nevoile atât a elevilor cât și a profesorilor. 

Totodată, această criză din sănătate, a venit cu un aspect pozitiv și aici vorbesc despre conștientizare. Datorită trecerii la învățământul online, predare digitală, am putut observa provocările pe care le întâmpină atât elevii cât și profesorii, deficiențele sistemului de învățământ din România, rezistența la schimbare și lipsa formării profesionale adaptate și actualizate pe baza cerințelor actuale în ceea ce privește cadrele didactice.

Impactul metodelor de predare actuale. Nevoile elevilor & Nevoile profesorilor 

Conform unui studiu realizat de SuperTeach România la care au luat parte 600 de elevi ai claselor VII-XII, ne arată că marea majoritate a participanților la studiu și-ar dori ca metodele de predare să conțină exemple practice, din viața reală, lucrul în echipă și evaluările să fie mai mai des pe baza unor proiecte creative. De asemenea, aceștia au menționat ca și-ar dorii discuții libere cu profesorii, să își poată exprima opinia, manifestându-și dorința de a avea o relație de prietenie cu aceștia. 

La rândul lor și cadrele didactice au nevoile și obiectivele lor, aceștia fiind în centrul acestei povești. De ce spun asta? De ce este important să ne focusăm pe nevoile acestora? Un cadru didactic competent, fericit, informat la zi și educat în conformitate cu situația actuală poate să dea randament, să își ducă la îndeplinire misiunea de formator.

Efectul muncii asupra sănătății mintale

Într-un studiu realizat în martie-mai 2021, în cadrul unui proiect susținut de Transylvania College Foundation, împreună cu Gilda Scarfe, psiholog și în parteneriat cu Merito, SuperTeach, Romanian Business Leaders și Clusterul pentru Educație C-Edu se indică faptul că 80% dintre intervievați raportează că munca lor nu are niciun efect pozitiv asupra sănătății lor mentale. La studiu au participat 5.227 de cadre didactice cu vârste între 20-55 de ani, din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, marea majoritate femei.

De aceea este necesar sa luăm în considerare că fericirea copiilor depinde de fericirea profesorilor, ca atare, elevii nu pot beneficia de pe urma învățării oferite de profesori epuizați și stresati. 

Nu trebuie să uităm că a învăța este o stare de a fi și școala reprezintă locul în care ne dezvoltăm pe parcursul a mai multor ani și de aceea avem nevoie de mentori, oameni care să ne sprijine pe parcursul formării noastre, oameni ce pot împărtăși valori autentice, ce pot fi un exemplu. 

Referințe:

http://www.romaniapozitiva.ro/romania-pozitiva/studiu-super-teach-71-dintre-elevii-din-romania-isi-doresc-ca-profesorii-lor-sa-le-predea-exercitii-inspirate-din-viata-reala/?fbclid=IwAR30575ecHdrALz48D3qwNWMGhdEr7GfjN6SdVek3fw9QSMJUuyGzrQJXec

Lasă un răspuns