You are currently viewing Mindfulness în educație. 5 beneficii ale acestei practici

Mindfulness în educație. 5 beneficii ale acestei practici

Mindfulness în educație. 5 beneficii ale acestei practici 

Despre mindfulness

Trăim viața într-un ritm alert, conduși de gânduri, griji, nemulțumiri, stres și uităm că cel mai de preț lucru pe care îl avem este momentul prezent, acest acum pe care adeseori îl pierdem printre gânduri legate de viitor sau trecut. Trăim pe pilot automat și uneori uităm să verificăm dacă suntem cu adevărat bine. De aceea, e necesar să ne ajutăm de exercițiile de mindfulness pentru a ne ancora în prezent și a conștientiza că suntem, aici și acum.

Conform lui Jon Kabat Zinn, profesor de medicină la Universitatea din Massachusetts și fondatorul Clinici de Reducere a Stresului şi Centrul pentru Mindfulness în Medicină, Îngrijirea Sănătăţii şi Societate, mindfulness sau atenția conștientă este “conștientizarea care apare prin acordarea atenției, intenționat, în momentul prezent, fără a judeca”.

Cu alte cuvinte, mindfulness este practica prin care alegem constient sa traim în momentul prezent, fiind în contact cu mintea și corpul nostru și observând emoțiile și gândurile ce apar, fără a le analiza. Modurile de practicare a mindfulness sunt diverse, meditația fiind cea mai utilizată și cunoscută metodă fiind meditația. 

Beneficii practica mindfulness

Practica mindfulness aduce beneficii atât în ceea ce privește sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică. De asemena, în psihoterapie, această practică s-a dovedit benefică în tratarea diverselor tulburări, fie ele de alimentație sau comportament, și în tratarea depresiei și anxietății. 

“Exercițiile de mindfulness pot îmbunătăți în mod direct funcționarea corpului și a creierului, viața psihică subiectivă cu sentimentele, gandurile și relațiile sale interpersonale” Dr. Daniel J. Siegel.

De ce mindfulness în educație?

Procesul de învățare, concentrare și implicit dezvoltarea sunt influențate de tensiunile și stresul de la clasă și din viață. Atunci când copii, elevii sau studenții sunt stresați, nervoși sau agitați, nu putem vorbi despre un succes în procesul de învățare. Dacă avem un creier stresat, acel creier nu învață. 

Aceeași situație se aplică și în cazul cadrelor didactice, nu putem avea elevi fericiți, care se dezvoltă armonios și dau randament, dacă în fața lor avem cadre didactice, demotivate, stresate și suprasolicitate.

Prin aplicarea tehnicilor mindfulness și meditație, ajutăm atât elevii cât și mentorii lor să beneficieze de claritate mentală, să își gestioneze emoțiile și trăirile, să fie conștienți de le și să-și găsească echilibrul. Cu ajutorul acestor tehnici se pot dezvolta activități pentru stimularea motivației și a focusului și pregătirea tinerilor să răspundă pozitiv la o lume în continuă schimbare.

5 beneficii ale practicii mindfulness în educație:

  • Îmbunătățește atenția prin focus pe momentul prezent
  • Reduce stresul prin conștientizarea gândurilor și emoțiilor care produc stres
  • Calitate mai bună a somnului
  • Îmbunătățește activitatea cognitivă, cu o atenție sporită și un somn calitativ, capacitatea de concentrare crește și implicit randamentul.
  • Reglarea emoțiilor și reacția la stimuli exteriori.

Învață să rămâi prezent!

Referințe:

Lasă un răspuns