Cum aplici în viață principiile de Design Thinking?
Cine a spus că începuturile sunt cele mai grele a avut pe deplină dreptate. Însă, știi ce cred eu că este și mai greu de atât? Să vrei să înfrunți ceva, să îți dorești cu tot sufletul să get the best out of something, dar fără niciun rezultat. Și oare de ce se întâmplă asta, over and over again, de parcă am fi sortiți eșecului, fără putere de influență asupra propriului destin?
Începutul este greu, dar, sadly or not, de aici va trebui să încep.
Bunăăă, mă numesc Brianca și sper că astăzi a fost o zi bună pentru tine, iar dacă nu, sper că după ce vei fi parcurs acest articol, vei avea măcar un mic zâmbet pe buze. Acum, let’s dive into the subject. Probabil te întrebi de ce am pus atât de mult accentul pe începuturi și eșec. Cam pesimistă azi, right? Well, nu chiar și vei înțelege de ce în câteva momente.
Perspectiva e a ta!
Pe data de 16 noiembrie 2023, am avut ocazia să aflu prin viu grai și să pun în practică cu cele două mânuțe ale mele tehnici ale procesului de Design Thinking, în cadrul workshop-ului facilitat de Alina Bălan. Sunt studentă la Psihologie și deși nu acționez în domeniul marketingului, au rezonat cu mine mult mai multe aspecte decât mi-aș fi putut imagina inițial. Și asta este întocmai magia care se produce la Innovation Education Lab. Da, nu vreau să-mi deschid un business (cel puțin momentan), însă workshop-ul Alinei a depășit incontestabil granițele unui simplu atelier.
Principiul după care m-am ghidat întotdeauna este acela că indiferent de tematica workshop-ului, voi găsi întotdeauna ceva cu care să rezonez. Totul depinde de mine. Percepția mea selectivă îmi va oferi capacitatea să preiau din mediul înconjurător exact ce se mulează cel mai bine asupra viziunii mele. Așadar, draga noastră Alina Bălan ne-a ghidat procesul și prezentat cele 5 etape fundamentale prin intermediul cărora să putem crea șablonul sau schela unui viitor proiect. Subliniez, pe plan personal sau nu, mereu adaptez orice informație la propriul context din viață.
Pentru început, îți voi adresa o scurtă întrebare, asupra căreia te voi ruga să reflectezi pentru doar câteva secunde. Nu te grăbi.
Nu depinde, oare, orice lucru pe care ne dorim să-l întreprindem, de o strategie și de modul în care executăm primii pași?
Of course, răspunsul este foarte intuitiv. Dar ce am observat pe parcursul atelierului este că, pe cât de intuitiv ar fi un răspuns, pe atât de ușor ne este să alunecăm în capcană. De ce dăm mereu skip la ce este esențial? În fuga noastră după rezultate, pierdem din vedere ce este cu adevărat captivant și dă viață restului proces de creație al oricărui proiect. Fie că este un obiectiv personal, sau unul profesional, must-ul care trebuie să se afle la fundația unui proiect este realizarea unui plan bine documentat.
We’re all in this together
Ce m-a frapat pe mine cel mai mult? Lucrul cu oamenii. Modul în care, indiferent de domeniu, fie că este el marketing/ psihologie/ IT etc., succesul îți va fi întotdeauna garantat dacă te detașezi chiar și pentru o clipă de propriile nevoi și încerci să asculți cu empatie doleanțele celeilalte persoane. Indiferent de aria de specialitate, ești predispus, mai devreme sau mai târziu, să interacționezi cu oamenii, să formezi o echipă, să creezi un produs pentru cineva sau chiar să primești sau să dai feedback. And isn’t that beautiful? În ziua de azi, comunicarea eficientă a devenit un skill foarte prețios pe care puțină lume îl posedă.
Ce a reușit Alina să îmi transmită? Nu este suficient să creez ceva, atât timp cât lucrul respectiv nu servește unui scop și nu satisface o nevoie reală a „clientului”. Nu este suficient să adresez niște întrebări standardizate, doar pentru că trebuie să mă conformez fișei postului.
Empatizează. Fii vulnerabil. Încearcă să ajungi la oameni.
Frumusețea acestor ateliere este că ceea ce se petrece în timpul celor 3 ore de lucru ghidate sub atenția unui facilitator, continuă mereu și după ce părăsești încăperea.
Această abilitate de a empatiza este chiar una dintre etapele definitorii ale creării unui proiect. Nu voi poposi foarte mult asupra acestor etape, însă sper că ai înțeles cât de multă valoare putem să-i atribuim unei informații atunci când o raportăm la contextul nostru de viață.
Question everything
De ce luăm mereu totul cu seriozitate? Take it with a grain of salt sometimes, buddy. Pune întrebări și 100 de „De ce?”-uri supărătoare, până când simți că ai scurs fiecare strop de informație. Hai să pornim un trend și să privim viața prin ochii unui copil de 3 ani care nu acceptă un răspuns categoric și care vrea să exploreze pe cât de mult posibil. Cel puțin asta este ceea ce Alina ne sfătuiește și nu aș putea să o contrazic câtuși de puțin. It’s pretty funny, iar dintr-un joc, un „De ce?” spus la timpul potrivit poate să deslușească și chiar să conducă spre rezolvarea problemei.
Prototip. Un cuvânt cheie în Design Thinking și în spatele căruia zace o mare insecuritate și frică de eșec. Astfel, ceea ce ne-am propus în cadrul atelierului a fost aducem la viață propriile idei prin tehnica Business Origami. Răspunsul nostru a fost o machetă. Poate că te întrebi: Cum m-ar putea ajuta realizarea unui proiect serios prin apelare, în definitiv, la artă? Vei fi surprins, însă ideea împânzită în mințile noastre a prins și mai multă putere, iar noi am avut posibilitatea de a manevra simple cuvinte și concepte. Ce senzație ai când faci asta? Senzația de control și claritate. Uneori nu este suficient doar să gândești, cuvintele sunt efemere, iar transformarea unei idei într-o machetă, în ceva palpabil și real, ne-a permis retușarea acesteia și identificarea minusurilor și plusurilor proiectului realizat.
Prin urmare, cum ajungem să elaborăm un prototip fără intervenția unui feedback? Este fezabil? Deseori, fie în context de școală, facultate sau muncă, ne confruntăm cu sentimentul de frică ce vine odată cu prezentarea unui proiect. Ești stresat? Confuz? Îngrijorat sau chiar anxios pentru că urmează să prezinți proiectul tău de suflet pentru care te-ai strofocat zile și nopți? Cum poți face să ameliorezi toate aceste efecte nedorite? Simplu: cere o părere. Suntem atât de preocupați și impulsionați de realizarea unui proiect inovativ, care să transforme radical lumea, încât ne aventurăm mult prea devreme în proiectarea acestuia.
Nu uita, înainte de orice altceva, îți trebuie o schiță, un desen, o hartă, un ansamblu de figurine, orice! Ca oameni, suntem deseori sortiți eșecului atunci când dăm startul la ceva nou, sau chiar și atunci când considerăm că ne-am prins cum e treaba. Think smart și acceptă că cea mai bună metodă de a evita o „coliziune” și de a-ți vedea planurile ruinate este să ceri feedback. Un proces de învățare este bazat pe încercare și eșec, așa că nu sări peste primul pas în dorința de a atinge succesul cât mai repede. Asta am făcut și noi în cadrul atelierului. 🙂
Sunt multe idei pe care le-am „cules” din cadrul workshop-ului, idei care fără intervenția Alinei poate că nu mi-ar fi fost prea curând conturate. Sunt pe deplin adepta zicerii că toate vin la timpul lor, însă, ce este și mai adevărat este că nimic nu cade din cer. Tu și fiecare dintre noi are libertatea să aleagă în ce să-și depună energia și cum să profite pe cât de mult posibil de timpul avut.