Eurolibrary 2.0

Tip: Curs de formare

Loc: Grecia

Perioadă: 22.09-03.10.2023

Despre: Storytelling, Digital Storytelling, experimentarea unui mediu de învățare mobil, călătorind cu autorulota prin Grecia.

Iată cum a fost în proiect:

Eurolibrary 2.0 prin ochii Soniei

 

Îmi amintesc perfect ziua în care am fost acceptată în Eurolibrary. Terminasem munca mea voluntară ESC în Bulgaria, un loc care devenise casa mea timp de două luni. Eram pregătită pentru o nouă aventură, urmând planul meu de viață de a experimenta cât mai multe moduri diferite de a trăi – este aproape ca și cum aș câștiga un PhD în viață, un concept inspirat de un coleg participant la un Schimb de Tineri. Pentru a mă asigura că cererea mea este observată, am aplicat de două ori, neștiind că eram deja acceptată de la început. Timp de o lună întreagă, visam cu ochii deschiși la trei lucruri: mașini, călătorii și întâlnirea cu oamenii în una dintre țările mele preferate, Grecia!

Mașini?! Dar ce fel de proiect Erasmus+ era acesta?

S-a dovedit a fi unul dintre cele mai intense și transformative traininguri prin care am trecut vreodată. Fiecare participant acționa ca un oglindă, reflectând aspecte ale mele care aveau nevoie de creștere. În același timp, am lăsat părți din mine în urmă prin poveștile pe care le-am împărtășit. Grupul nostru includea 25 de persoane din Țările de Jos, România, Grecia, Portugalia, Spania și Polonia. Învățam Metodologia Bibliotecii Umane pentru a interacționa cu oamenii în diferite locații și pentru a împărtăși înțelepciunea noastră unică. Pe parcurs, am întâlnit povești care au contestat credințele mele, au distrus stereotipurile și au arătat zone care aveau nevoie de vindecare.

Primele trei zile au fost petrecute la frumosul complex Paralia Skotinas, unde am pus focus pe povestirea într-un mod informal. Ne-am cunoscut mai bine, am participat la activități de actorie, am creat povești spontane și am expus diferite fațete ale noastre prin diverse forme de exprimare. Am avut și seri pe plajă, acompaniate de sunetul unei chitare.

În a patra zi, eram deja în mașini, parcurgând peste 500 de kilometri și vizitând patru locații în nordul Greciei. Am răspândit vestea despre oportunitățile Erasmus+ și am împărtășit povești ca și cum am vorbi cu prieteni apropiați. Oamenii ne-au ales ca și cărți (deși aveam picioare), pe baza unor rezumate scurte pe bucăți de hârtie. Am fost profund mișcată de realizarea că, în ciuda diferențelor culturale, toți avem aceleași întrebări despre viață, despre noi înșine și despre viitor. A fost un memento al impactului pe care îl poate avea o simplă poveste. Acele patru zile au trecut într-o clipită, lăsând amintiri și lecții de neuitat. Îmi doresc ca zilele mele acolo să fi avut mai mult de 24 de ore.

Am susținut întotdeauna că fericirea și tristețea sunt fundamental legate de conexiune și deconectare. Fericirea apare din sentimentul de conectare cu oamenii, cu noi înșine și cu valorile noastre, în timp ce tristețea apare din disconectare. În acest training, am redescoperit tipul de om de care vreau să devin, valorile pe care vreau să le urmez și tipul de oameni cu care vreau să mă înconjor. Ceea ce a început ca un proiect de povestire s-a transformat curând într-un spațiu pentru conversații profunde, lacrimi și acceptare.

Ultimele zile au fost dedicate poveștilor digitale: am avut, de asemenea, ocazia să fiu videograf, evoluând de la un simplu hobby de documentare a vieții mele la colaborarea cu alți oameni pasionați în acest domeniu. Am făcut un brainstorming de modalități distractive și creative de a livra conținutul nostru, am aplicat cunoștințele dobândite și am primit lecții de povestire de la un YouTuber renumit și alți oameni care își fac viața din povestire – totul foarte inspiring.

Încă mă regăsesc rememorând acele momente. Aceste fotografii aduc o nostalgie puternică. Până în 2023, petrecusem trei luni trăind în afara României. Cine știe ce va aduce anul viitor, dar acest proiect m-a făcut să realizez oportunitățile internaționale disponibile și impactul pe care proiecte precum Eurolibrary le pot avea, mulțumită Erasmus+, creând un sentiment de Uniune între oameni din diferite țări. Uniunea Europeană, într-adevăr.

Mulțumesc tuturor celor care mi-au lăsat o parte din ei înșiși!

Semnată, Sonia

Testimoniale

ORGANIZATOR:

FINANȚARE:

PARTENERI:

Vrei și tu să ai parte de o experiență de învățare la fel de faină?

Hai să ne conectăm!

Abonează-te la Newsletter.

Urmărește-ne pe Social Media